Podkategoria: Przepisy kulinarne
-
Restauracje godne uwagi w Krakowie. »
Wpływy włoskie w polskiej kuchni od dawna można zauważyć. Już za czasów królowej Bony na polskie stoły trafiały smakołyki pochodzące z Włoch. Dziś wpływ ten można dostrzec w polskiej mowie, czego przykładem jest włoszczyzna, oznaczające warzywa przywiezione w dawnych wiekach z Italii. Polskie smaki to przede wszystkim pachnące wędliny, dziki drób, podane w towarzystwie z pieczonymi albo gotowanymi warzywami. Uwielbiamy każdego typu pieczenie z sosami i zasmażkami.
Data dodania: 17 03 2014 · szczegóły wpisu »
Nasza restauracja znajduje się nie przypadkowo w zabytkowej kamienicy o polsko-włoskim rodowodzie. Zabytkowa kamienica w centrum Krakowa ma swoją, włoską historię. Kamienica Pinocińska zawdzięcza spersonalizowane imię jednemu z właścicieli, Hieronimowi Pinocciemu. Smaki i aromaty, które dominują w restauracji wykształciły się na przestrzeni wielu wieków rozwoju kuchni. W restauracji "Tradycyja" na rynku w Krakowie skosztujesz pierogów, grzybów i aromatycznych mięs. W osobistej kuchni jesteśmy mocno przywiązani do regionu małopolski, dlatego używamy regionalnych składników. Karta dań uzupełniona jest włoskimi potrawami, zwłaszcza makaronami, zupami i deserami. Słowem "Tradycyja" to miejsce, gdzie polska kuchnia czuje się najlepiej, a towarzystwo włoskich smaków, komplementuje nasze potrawy.